ÇOCUKLARA SINIR KOYMA

Çocuklar sınırları belirlenmiş bir dünyada bilinenin aksine daha rahat hareket ederler. Zaman zaman zorlamayı deneseler de hayatı anlamlandırmak güvenli alan yaratmak ihtiyacıyla sınırlarını bilmek ister. Bunu somutlaştıran en iyi örnek kendinisi trafik işaretlerinin olmadığı bir yolda yürümenizi hayal etmenizdir. Kuralların net ve istikrarlı olmadığı ebeveyn tutumları farklı ortamlara girdiklerinde zorluk yaşamalarına sebebiyet verebilir. Bu durumda özellikle nerede durmasını bilmeyen çocuklarda akran ilişkilerinde olumsuz deneyimler yaşamasına sebebiyet verebilir. Sınırlar onaylanan davranışları tanımlar; çünkü çocuklar kendisi için neyin gerekli neyin daha yararlı olduğunu başlangıçta bilemez. Bu aşamada yol gösterici olmak beklentileri net bir şekilde ifade etmek çocuk için de güven verici olur. Bu sayede yaşadıkları dünyanın kurallarını somut bir şekilde algılaması kolaylaşır.

Sınır koyma konusu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünün yerel hedefleri arasında yer alır. Okulumuzda tüm kademelerde bu konu sınıf rehberlik çalışmaları kapsamında işlenmiştir. Konu ile ilgili olarak hazırlanan anaokulu ve ilkokul broşürlerini incelemenizi, ek olarak Prof. Dr. Doğan CÜCELOĞLU’NUN  sınır koyma konusu ile ilgili video yayınlarını izlemenizi tavsiye ederim.

05.04.2024 31

05-04-202405-04-2024